Tips på intervjupoddar – 7 personer du vill lära känna på djupet

Vill du lära känna nya, spännande människor? Genom intervjupodcasts kan du göra detta bekvämt hemifrån soffan, på väg till jobbet eller var du än befinner dig.

I Sverige finns i dag mängder av podcasts där kända profiler gästar och får svara på frågor om allt från sin barndom till vad de åt till frukost i går. Nedan ger vi tips på sju intressanta personer som du kan lära känna på ett djupare plan genom att lyssna på intervjupoddar.

1. Ardalan Shekarabi, Fredagsintervjun

Ardalan Shekarabi är Sveriges socialförsäkringsminister och har varit i stort fokus inte minst vad gäller omregleringen av svensk spelmarknad. Allt fler svenskar har fått upp ögonen för spel om pengar via nätet, och genom att erbjuda en casino bonus lockar landets många spelsidor i dag ännu fler svenskar. Så när en ny spellag introducerades, som Shekarabi var en av de drivande rösterna i, blev intresset såklart stort.

I detta avsnitt av Fredagsintervjun från år 2019, året då spellagen infördes, berättar Shekarabi om sin syn på allt från religiösa friskolor till om han ser sig som en framtida partiledare för Socialdemokraterna eller inte.

2. Lykke Li, Värvet

”I follow rivers”, “No rest for the wicked”, “Sex money feelings die”. Lykke Li har onekligen en lång rad hits som fått stora delar av världen att både dansa och gråta. Hon har uppträtt på några av de största scenerna i både Sverige och USA, men vem är personen bakom musiken? Det får vi reda på i intervjupodcasten Värvet.

Kristoffer Triumf är en av förgrundsfigurerna vad gäller intervjupoddar i Sverige. Han startade Värvet redan år 2012, och sedan dess har podden vuxit ut till att bli en av Sveriges största. Avsnittet med Lykke Li bjuder på spännande insikter i artistens liv, och går igenom allt från barndom och privatliv till nutid och karriär.

3. Mona Sahlin, Schulman Show

Alex Schulman är den ena halvan av en av Sveriges största podcasts: Alex & Sigges podcast. I Schulman Show, som bygger på huvudpersonens tv-sända förlaga, har Schulman dumpat sin parhäst Sigge Eklund och bjuder i stället in till samtal med några av Sveriges mest kända namn.

Avsnittet med Mona Sahlin följer samma format som de andra avsnitten i podden. Här blandas djupa historier om intervjuobjektets privatliv och karriär med knasiga frågor som inte ställs någon annanstans. 

4. Erik ”Jerka” Johansson, Mina vänner-boken

En generation känner honom som storebrodern Tobbe i ungdomsserien Eva & Adam, en annan förknippar honom med rollen som polisen Sebastian i Maria Wern eller Patrik i

succéserien Bonusfamiljen. Erik ”Jerka” Johansson har gästat flertalet intervjupoddar genom åren, men ingen intervju är som den vi bjuds på i Mina vänner-boken.

Mina vänner-boken drivs av komikern Robin Berglund. Till skillnad från sina konkurrenter behandlar den här podden inte intervjuobjektets livshistoria. Målet är i stället att Berglund och gästen ska bli vänner. För att nå målet ställs frågor som hämtade ur en ”mina vänner-bok” många hade när de var små. ”Paradrätt?”, ”Favoritfärg?” och ”Gillar barn dig?” är exempel på vanligt förekommande frågor.

5. Emma Molin, Hundåren – Motgångspodden av Tomas Andersson Wij

Många känner säkert till Framgångspodden – podcasten där kända profiler från alla möjliga håll och kanter berättar om hur de lyckats i sin karriär. Artisten Tomas Andersson Wij vill gå i motsatt riktning och har därför startat, vad han kallar för, ”Motgångspodden”.

Till Hundåren, som podcasten egentligen heter, bjuds kända svenskar i underhållningsbranschen in för att diskutera motgångar och kriser i karriären. I avsnittet med Emma Molin får vi höra om Grotesco-stjärnans tuffa år i början av karriären och hur det egentligen är att starta om livet i en annan stad.

6. Åsa Linderborg, Söndagsintervjun

I Sveriges radio P1:s Söndagsintervjun får svenska folket varje helg möta ”personen bakom offentlighetens mask”. Intervjuprogrammet drivs sedan flera år tillbaka av den erkänt skicklige journalisten och intervjuaren Martin Wicklin, som kan locka fram det mesta ur den han samtalar med.

När Åsa Linderborg, författare och kulturskribent, gästar Söndagsintervjun får lyssnaren följa med i ett gripande samtal. Det hela inleds med att Wicklin frågar sitt intervjuobjekt hur det känns, varpå Linderborg berättar att hon är ledsen samtidigt som det rinner tårar nerför kinden.

7. Glenn Strömberg, Fördomspodden

De flesta svenskar som någon gång tittat på fotboll på tv har hört Glenn Strömbergs röst. Många har lyssnat till Strömbergs analyser av olika backlinjer och anfallstaktiker, men vet inte särskilt mycket om personen bakom rösten. När tv-experten gästar Fördomspodden tvingas han öppna upp sig om övriga livet. 

Podden går ut på att programledare Emil Persson presenterar sina fördomar om intervjuobjektet, för intervjuobjektet. Hör Glenn Strömberg berätta om när han besökte sin väns begravning, när han glömde snus på en bilresa i Italien och om han någonsin kommer klippa av sitt karaktäristiska, långa hår.


Av: podcasts.nu - Publicerad 6/8/2022