Hitta rätt i poddjungeln

Hitta rätt i poddjungeln

Så hittar du rätt i djungeln av poddar för alla intressen

Att lyssna på en mix av olika poddar gör att man inte tröttnar och kan täcka alla sina intresseområden, både för karriären och privat. Men att hitta bra poddar i det stora utbudet kan vara svårt – hur bygger man upp en bra lista med alternativ att följa?

Lyssnar du på podcasts medan du åker till och från jobbet, under träningen, när du städar eller är ute och promenerar? Då är du långt från ensam, för tack vare det stora utbudet av poddar har allt fler hittat sina favoriter att följa och lyssna på regelbundet. Oavsett ens livsstil så finns det ämnen som passar in och tilltalar alla.

Om ens intressen sträcker sig över många olika områden kan det vara svårt att hitta bra alternativ inom respektive genre. En smart idé kan vara att titta runt på olika listor som täcker olika podcasts inom ens intresseområde. Här har vi ett gäng listor för olika områden:
Poddar för äldre
Poddar för barn
Poddar om aktier och börsen
Poddar om brott
Poddar om fotboll

Poddar om företagande och karriär

Är du företagare eller entreprenör, eller funderar på att starta upp och vill lära dig mer? Creddo listar de bästa poddarna för företagare med tips, intervjuer och nyheter om bland annat marknadsföring, e-handel och vägen till ett framgångsrikt företag. Utbudet av poddar är stort för dig som vill lyssna på hur till exempel kända entreprenörers företagsresor sett ut, det senaste inom näringsliv och allt annat som hör företagsvärlden till.

Förutom att ta hjälp av olika listor kan du göra en Google-sökning på poddar om ett visst ämne inom företagande och karriär som du vill lyssna på. Även podcast-plattformarna själva har sökfunktioner som kan hjälpa dig att hitta nya alternativ.


Utbildning genom poddar

Vill du lära dig mer om något eller ge dig in i en helt ny värld? Det finns gott om podcasts som ger utbildning inom allt mellan himmel och jord, som personlig utveckling, historia, språk, retorik, pedagogik och självhjälp. Självklart är också sport och hälsa stora områden för poddar, och är du öppen för att lyssna på engelska så är det bara att välja och vraka mellan hundratals alternativ.

Leta efter topplistor för att se vad som är populärt och provlyssna på några olika avsnitt för att få en uppfattning om vilka poddar du gillar bäst. Ibland kan man dock hitta guldkorn som har färre lyssnare och därför inte är synliga på topplistorna. Håll därför utkik efter tips från nyhetssajter och på sociala medier. Snacka även med vänner och bekanta för att få tips om doldisar inom poddvärlden.


Poddar för dina hobbys och intressen

Padel, gaming, brott och true crime, matlagning, filmer, stand-up, föräldraskap… Det finns garanterat en podd som matchar dina intressen. Frågan är bara vad du föredrar att lyssna på. Många poddar blandar naturligt utbildning med underhållning, till exempel genom att diskutera de senaste nyheterna och trenderna inom ett visst område. Andra ger sina lyssnare rent nöje med humor och personliga berättelser.

Beroende på tillfälle kan det vara skönt med olika valmöjligheter. Detaljer som programledarnas röster och tempo på pratet kan också vara avgörande för om man fattar tycke för en podd eller inte! Det finns otroligt många poddar, så du behöver inte nöja dig förrän du verkligen känner att det klickar.